Spar energi på tv og spillekonsoller
Der er penge at spare på elregningen, både når du skal købe og bruge tv og spillekonsoller. Vi har samlet de bedste spareråd til dig her.
Gode energivaner til tv og spillekonsoller
Gode råd til køb
Regn på hele prisen
Et tv, der er lidt dyrere i indkøb, kan være det billigste i længden, hvis det har et lavere elforbrug. Du kan sammenligne hele prisen for indkøb og brug af tv med værktøjet 'Hele prisen'.
Gå efter energimærke F eller bedre
Hvis du vil sammenligne forbrug på enkelte fjernsyn, kan du se efter elforbruget per år ved 1.000 timer tændt på energimærket.
Ny skala for energimærkning
Energimærket viser dig, hvor energieffektivt dit tv er på en skala, der i dag går fra A til G, hvor A er bedst. Tidligere var A++ det bedste energimærke for tv men siden 1. marts 2021 er skalaen forenklet af EU.
Det er ikke muligt helt at sammenligne det gamle energimærke med det nye. F.eks. kan man ikke sige, at et A++-energimærke svarer til A- eller B-mærke i den nye skala, og for tv er der ikke nogen, der er gode nok til at få et A-mærke på den nye skala endnu.
Vælg LED eller OLED-tv
LED og OLED-tv bruger mindre strøm end LCD-tv. OLED har det laveste elforbrug, men koster mest i indkøb.
Se også efter Blomsten og Svanen
Blomsten og Svanen er det europæiske og det nordiske miljømærke, og de findes på nogle tv. Mærkerne stiller både krav om energiforbrug, sundhedsskadelige stoffer og miljøbelastning.
Vælg størrelse efter behov
Jo større fjernsynet er, jo højere elforbrug har det. F.eks. bruger et 65” tv dobbelt så meget strøm som et på 43”. Har du et af de helt store 88" fjernsyn koster 3 timers fjernsyn om dagen ca. 1.000 kr. om året.
Elforbruget stiger markant med størrelsen af fjernsynet.
Så meget strøm bruger din spillekonsol
Spillekonsoller bruger langt mere strøm end almindelige kontor- og hjemmecomputere, selvom de ofte bruges til det samme, nemlig til at spille og at streame film.
Elforbrug af de 3 mest udbredte mærker ved 1,7 timers spil og 1 times streaming dagligt:
Gode råd hvis dit tv er i stykker
Kan det betale sig at reparere?
Det kan som regel godt betale sig for både klimaet og pengepungen at reparere tv’et i stedet for at købe nyt – medmindre du har et gammelt tv. Reservedele er tilgængelige minimum 7 år efter, at tv’et er markedsført.
Reservedele du selv kan skifte
- Ekstern strømforsyning
- Fjernbetjening
Reservedele, der kan laves af en reparatør
- Intern strømforsyning
- Konnektorer til eksternt udstyr eller kabler
- Kondensatorer
- Batterier og akkumulatorer
- Moduler til DVD/Blueray eller HD/SSD
- Software og firmware inkl. sikkerhedsopdateringer
Myte: Tv tager skade af at blive slukket på kontakten
Nej.
Tv’et kan sagtens holde til det. Det gælder også din spillekonsol, din router, din mikrobølgeovn, din kaffemaskine mv.
Du kan slippe for et højt elforbrug til apparater i standby ved at tilslutte mange apparater til ét stik, som du nemt kan slukke for – evt. med en timer.