Spar energi med lysstyring
Husker du altid at slukke lyset? Med lysstyring kan du kan få lyset, lige som du vil have det og samtidig spare penge på elregningen. Der er mange muligheder - bliv klogere på, om f.eks. intelligente pærer, bevægelsessensorer eller et tænd-sluk-ur er det rigtige for dig.
Hvordan kan du styre lyset?
Her ser du de mest almindelige metoder til lysstyring.
Hvad skal du vide, før du køber?
Lysstyring kan give et lille elforbrug – også når lyset er slukket.
Lysstyring koster penge, hvis du ikke bruger den
Automatisk lysstyring sparer dig typisk penge på elregningen. Men hvis du ikke bruger den til noget, vil den faktisk forhøje din elregning, fordi intelligente pærer, bevægelsessensorer, skumringsrelæer og tænd-sluk-ure alle har et lille standbyforbrug døgnet rundt. Det bør højst være 0,5 watt pr. enhed, hvilket svarer til 9 kr. om året. Lysdæmpere har ikke et standbyforbrug.
Gør det for pengene ude og komforten inde
Det er en god ide at få automatisk lysstyring som minimum på udendørslys, der ellers ofte brænder døgnet rundt. Indenfor giver lysstyring typisk mindre besparelser på elregningen, men til gengæld ofte en større komfort med nye muligheder for behageligt lys.
Spar 2.400 kr. med styring af udelys og skift til led
Hvis du bruger en bevægelsessensor til at skære tiden med tændt lys fra 5 lamper i indkørslen fra 4.000 timer om året til 1.500 timer og samtidig skifter pærerne fra 60 watt halogenpærer til 12 watt LED-pærer.
Du kan få brug for en ny lysdæmper
LED-pærer fungerer ikke altid med din nuværende lysdæmper. Men en lysdæmper købt til sparepærer fungerer som regel også til LED-pærer, der er beregnet til dæmpning. Spørg din forhandler til råds. Halogenpærer duer med alle typer lysdæmpere, men bruger meget strøm.
Så meget sparer du med en lysdæmper
For LED-pærer, sparepærer og lysstofrør sparer du ca. lige så mange % strøm, som lysstyrken dæmpes. For halogenpærer er besparelsen i % mindre end dæmpningen – så du sparer altså mindre end 50 %, når du skruer pæren ned til halv styrke.