Få styr på cirkulationspumpen
Cirkulationspumpen er hjemmets skjulte strømsluger, der kan være ansvarlig for 10 % af dit samlede elforbrug. Se, hvad du kan gøre.
Tjek din cirkulationspumpe
Der kan være mange penge at spare ved at skifte forældede pumper ud og slukke, når cirkulationspumpen er overflødig.
1. Hvad er en cirkulationspumpe?
Cirkulationspumpen sender det varme vand rundt i dine radiatorer eller i slangerne til din gulvvarme eller til de varme vandhaner. Den sidder ved dit varmeanlæg eller i forbindelse med din gulvvarme. Et almindeligt parcelhus har 1-2 cirkulationspumper, men der kan være helt op til 4 styk.
Pumperne kan sidde, så de cirkulerer:
- Varme fra varmeanlægget til radiatorerne og/eller gulvvarme
- Varme fra varmeanlægget til varmtvandsbeholderen
- Varme fra solvarmeanlæg til varmesystemet
- Varmt vand fra varmtvandsbeholderen til cirkulation i varmtvandssystemet
De fleste pumper er fra en af disse 3 producenter:
-
Grundfos
Hvis der står et N eller et B på pumpens typeskilt, er det en pumpe til brugsvand. F.eks. UP 25-40 N eller Comfort UP 15-14 B. Hvis der hverken står N eller B, er det en pumpe til cirkulation af varmt vand til radiatorer. -
Smedegaard
Kig på farven: Gule eller messingfarvede pumper er til brugsvand, og blå eller grønne til varme. -
Wilo
Hvis pumpen er til brugsvand, vil der efter pumpens navn stå et Z, f.eks. Wilo-Stratos ECO Z.
2. Hvordan finder jeg pumpen?
Cirkulationspumperne sidder normalt ved dit varmeanlæg. Det finder du som regel i din kælder, i dit bryggers eller i et teknikskab.
Husk, at du kan have mere end 1 cirkulationspumpe. Er du i tvivl om, hvor mange du har, eller hvor de sidder, så bed om hjælp fra en vvs’er, der kan udpege dem for dig og fortælle, om de bør udskiftes eller ej.
3. Hvad kan jeg spare ved at skifte?
Der er mange penge at spare, hvis du skifter din forældede cirkulationspumpe ud.
Nye cirkulationspumper tilpasser sig boligens svingende behov, mens en gammel pumpe kører for fuld kraft hele tiden, og kan bruge 4-5 gange mere strøm end en ny.
Det betyder, at den gamle pumpe kan bruge strøm for mere end 1.000 kr. om året. I en almindelig husstand svarer det til mere end 10 % af det samlede elforbrug.
Fordelen ved at skifte cirkulationspumpe er endnu større, hvis:
- Du har fået gulvvarme
Har du erstattet radiatorerne med vandbaseret gulvvarme, skal der cirkuleres mere varme. Det gør fordelen ved en effektiv cirkulationspumpe endnu større. - Boligen er efterisoleret
Måske kan du skifte til en mindre cirkulationspumpe, da varmeforbruget og dermed pumpebehovet vil være mindre.
4. Hvornår bør jeg skifte den ud?
Er din cirkulationspumpe fra før 2014, bør du overveje at udskifte den med en ny model, der bruger mindre strøm.
Udover alderen på pumpen er der også nogle andre ting, du kan tjekke, og som kan afsløre, om du bør udskifte den.
-
Tjek strømforbruget
Hvis det mindste watt-tal er 50 watt eller derover, er pumpen en strømsluger. Så kan det betale sig at skifte den ud – uanset hvor gammel den er. -
Tjek om din pumpe har 3 indstillinger
Ældre pumper kan indstilles fra 1 til 3. Hvis din pumpe kan det, så skift den ud. - Spørg din vvs'er
Hvis du er i tvivl om elforbruget eller alderen på din pumpe, så ring til din lokale vvs'er. Hav oplysninger om pumpen parat, når du ringer. - Vælg en A-mærket ny pumpe
Du bør altid gå efter en A-mærket cirkulationspumpe, når du udskifter den gamle model.
5. Er pumpen overflødig i din bolig?
Din cirkulationspumpe til det varme brugsvand kan være overflødig, hvis der er kort fra varmtvandsbeholderen til vandhanen. Tjek det ved at slukke for pumpen og tænde for vandhanen:
Hvis vandet bliver varmt (næsten) lige så hurtigt som før, kan du lade pumpen være slukket, så der ikke konstant cirkulerer varmt vand fra varmtvandsbeholderen til hanen og tilbage igen. Få en vvs’er til at afkoble røret fra vandhanen tilbage til varmtvandsbeholderen, da der ellers kan vokse bakterier i det.
Du kan også nøjes med at få en vvs’er til at installere et tidsur på cirkulationspumpen, så den slukker om natten og evt. i dagtimerne.
6. Bør jeg slukke pumpen om sommeren?
Ja.
Du kan spare ca. 5 % af det årlige varmeforbrug – typisk omkring 1.000 kr. – ved at slukke cirkulationspumpen, når du ikke skal bruge varme. Det kaldes sommerlukning eller sommerdrift. Se, hvordan du gør: