Isoler skråvægge og loft til kip
Hvis du har 100 mm isolering eller mindre i skråvægge og loft til kip, er det en god idé at forbedre isoleringen. Så sparer du penge på varme, og får et mere behageligt indeklima. Du kan isolere både indefra og udefra, men hvad skal du vælge? Bliv klogere her.
Så meget kan du spare
Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Har du endnu ikke fortalt os, hvor du bor, kan du gøre det i toppen af siden for at få oplyst en mere præcis besparelse. Du kan også selv ændre i felterne herunder.
Lovkrav
Hvis du skifter tagbeklædningen på dit hus, har du pligt til at isolere, så der er mindst 300 mm isolering i alt – i sommerhus 250 mm – hvis det kan betale sig ifølge Bygningsreglementet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du isolere så meget, som det kan betale sig.
Hvis du isolerer skråvægge og loft til kip til minimum 400 mm isolering, svarer det til lavenerginiveau. Det giver den bedste økonomi på lang sigt.
Når loftet er isoleret, skal der være mindst 2,3 meter fra gulv til loft.
Din renovering – punkt for punkt
Udefra eller indefra?
Det er oplagt at isolere skråvægge/loft til kip udefra, hvis du alligevel skifter tagbeklædningen. Det er som regel også det nemmeste, og faktisk har du pligt til det, hvis det kan betale sig (se ovenfor under Lovkrav).
Isolering udefra giver også en mindre risiko for problemer med fugt og skimmelsvamp, og du bevarer den fulde loftshøjde.
Isolering indefra gør det lavere til loftet, men er til gengæld det nemmeste og billigste, hvis du ikke står, og skal skifte tagbeklædningen under alle omstændigheder.
Find en håndværker
Vælg en håndværker, der sikrer, at isoleringen lever op til Bygningsreglementets krav. Få gerne tilbud fra flere håndværkere.
Find en håndværker
Når der isoleres udefra
Tagbelægningen fjernes
Håndværkeren begynder med at fjerne den eksisterende tagbelægning. Hvis isoleringen under belægningen er i fin stand, lægger håndværkeren den nye isolering ovenpå. Hvis ikke lægges der helt ny isolering.
Der laves ventilation
Når huset isoleres bedre, skal der være god ventilation omkring isoleringen, så der ikke opstår problemer med fugt og skimmelsvamp.
Der lægges ny tagbelægning
Når isoleringsmåtterne ligger korrekt, lukkes der af ved at lægge ny tagbeklædning.
Se videoen
Sådan foregår det, når skråvægge og loft til kip isoleres udefra.
Når der isoleres indefra
Loftsbeklædningen fjernes
Den gamle loftsbeklædning fjernes, og den gamle isolering pilles ned eller bevares, hvis den er i fin stand.
Ny isolering tilføjes
Håndværkeren bygger et skelet af trælægter til at holde på de nye isoleringsplader. Isoleringen sættes derefter op.
Dit loft får ny overflade
Når isoleringsmåtterne ligger rigtigt, lukkes der af med nye loftsplader. Hvis det er gipsplader skal der efterfølgende spartles, grundes og males.
Se videoen
Sådan foregår det, når skråvægge og loft til kip isoleres.
Værd at vide, inden du går i gang
Sådan får du mest ud af renoveringen – allerede fra start.
Mere inspiration
Tid til at skifte varmetype?
Overvejer du at renovere din bolig?
Få gode råd til dit sommerhus
Tag SommerhusTesten og få en personlig guide til energiforbedringer i netop dit sommerhus.