Få et ventilationsanlæg
Hvis dit hus er velisoleret og tæt, er det en god ide med et ventilationsanlæg, der genbruger varmen og sikrer frisk luft nok. Men skal det være mekanisk ventilation, hybridventilation eller en boligventilationsvarmepumpe? Vores eksperter har samlet den vigtigste info til dig her.
Lovkrav
SFP: maks. 1.000 J/m3
Ventilationsanlægget skal have et specifikt elforbrug (SPF) på max. 1.000 J/m3.
Vælg et anlæg med SPF på max. 800 J/m3 for at opnå lavenerginiveau. Lavenergi giver den bedste økonomi på lang sigt.
Ventilationsanlægget skal have en såkaldt tør virkningsgrad på mindst 80 %. Det betyder, at mindst 80 % af varmen fra udsugningsluften genbruges.
Vælg et anlæg med en virkningsgrad på 85 % for at opnå lavenerginiveau. Lavenergi giver den bedste økonomi på lang sigt.
Vælg et ventilationsanlæg med energimærke A eller A+.
Ud af 1 kWh el skal varmepumpen producere mindst 3,8 kWh varme.
Ved at vælge en varmepumpe med SCOP-værdi på mindst 4,0, opnår du lavenerginiveau. Lavenergi giver den bedste økonomi på lang sigt.
Sådan foregår installationen – punkt for punkt
1. Før du får den
Vælg ventilationstype
Et traditionelt ventilationsanlæg er en god ide i et tæt og velisoleret hus. Men der er også andre muligheder – tal med en specialist i ventilation om, hvad du bør vælge:
Hybridventilation
Hybridventilation er en blanding af ventilationsanlæg og naturlig ventilation, hvor ventilationsanlægget kun kører om vinteren. I sommerhalvåret får du frisk luft fra naturlig ventilation gennem automatisk styrede åbninger, som f.eks. vinduer eller lemme i ydervægge. De kobles sammen med en vejrstation, der måler udetemperatur og vindhastighed.
Automatikken sparer på energien ved at sikre, at den naturlige ventilation kun kører, når varmesystemet og ventilationsanlægget er afbrudt.
Boligventilationsvarmepumpe
En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe. Varmepumpen udnytter varmen i udsugningsluften fra dit hus og giver dig varme og varmt brugsvand.
Det er kun en god idé, hvis du har dyr varme som f.eks. elvarme, ældre gas- eller oliefyr. Hvis du har fjernvarme eller varmepumpe, er du bedre hjulpet med et traditionelt ventilationsanlæg, da det er billigere i drift.
Vælg model
Gå efter en løsning, der sparer energi, så du får en lavere varmeregning og den bedste økonomi på lang sigt. Brug ønskelisten til håndværkeren nedenfor.
2. Når du får den
Anlægget stilles op
Håndværkeren placerer ventilationsanlægget i dit bryggers eller på et fast underlag på dit loft. Ventilationskanaler isoleres med mindst 50 mm.
Hvis varmepumpe er en del af løsningen, monteres den ikke lige over opholdsrum, da den kan støje lidt.
Anlægget forbindes og tilsluttes
Ventilationskanalerne forbindes til udsugningen i køkken, badeværelser og bryggers og til indblæsningen i stuer og værelser. Til sidst tilsluttes strøm. Varmepumpen tilsluttes også, hvis den er en del af løsningen. Emhætten forbindes ikke til systemet, fordi luft fra madlavning fedter kanalerne til.
Hvis der er brændeovn
Det sikres, at der ikke opstår undertryk i huset – f.eks. når emhætten kører – da det vil trække røg fra brændeovnen ind i huset.
3. Når du har den
Skift filtrene årligt
Filtrene i anlægget skal typisk skiftes 1 gang om året – nogle gange oftere. Få installatøren til at vise, hvordan du gør.
Aftal årligt eftersyn
Aftal et årligt eftersyn med håndværkeren, så du får det bedste ud af dit ventilationsanlæg.
Det, skal du vide
Mere inspiration
Overvejer du at renovere din bolig?
Fortsæt de gode energivaner
Se her på siden, hvordan du bedst sparer på energien lige nu.
Spar energi i hverdagen
Med små ændringer i hverdagen kan du spare penge på strøm og varme og samtidig hjælpe klimaet. Vores eksperter har samlet de bedste og mest aktuelle spareråd her på siden.