Isoler din sokkel
Soklen er den nederste, bærende del af ydervæggen. Hvis soklen ikke er isoleret, er det en god idé at isolere den. Så sparer du penge på varmeregningen, og får et bedre indeklima.
Så meget kan du spare
Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Har du endnu ikke fortalt os, hvor du bor, kan du gøre det i toppen af siden for at få oplyst en mere præcis besparelse. Du kan også selv ændre i felterne herunder.
Lovkrav
Hvis du isolerer sokkel og ydervæg samtidig, skal mængden af varme, der siver ud af din bolig i samlingen mellem sokkel og ydervæg, være mindre end 0,12 w/mK. Det kaldes linjetab. Hvis det ikke kan opnås, skal der isoleres så meget, som det kan betale sig ifølge Bygningsreglementet.
Linjetabet er svært at udregne. En god tommelfingerregel er at isolere soklen med mindst 100 mm og gerne 200 mm for at opnå den bedste økonomi på lang sigt.
Din renovering – punkt for punkt
1. Før isoleringen går i gang
Soklen graves fri
Soklen graves fri i mindst 60 centimeters dybde – eller til underkanten – og rengøres. Hvis der er revner, repareres de.
2. Når isoleringen er i gang
Ekstra isolering sættes op
Ny isolering skæres ud i passende stykker og monteres med dyvler og/eller klæbes fast på soklen. Den del af isoleringen, der stikker op over jorden, beklædes eller pudses, så det kan holde til f.eks. at blive trådt på.
3. Efter isoleringen er lagt
Hullet fyldes igen
Hullet ved den frigravede sokkel fyldes op igen. Håndværkeren bruger drænende materialer som f.eks. grus, så vand ledes væk fra huset.
Værd at vide, inden du går i gang
Vælg rigtigt fra start, så du får mest ud af renoveringen.
Mere inspiration
Tid til at skifte varmetype?
Skal du renovere din bolig?
Få bedre energivaner
Din adfærd kan betyde meget for, om varmeregningen gør ondt, eller er til at overskue. Se, hvordan du sparer med gode energivaner.